top of page
Zoeken

Met kind én hond op vakantie: waar op letten?

  • Foto van schrijver: Marianne
    Marianne
  • 3 okt 2024
  • 4 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 17 feb

baby-buiten.jpg

Op vakantie gaan met kinderen vraagt om de nodige organisatie.

Kun je dan ook je hond nog meenemen? Absoluut! Ze hebben namelijk op veel vlakken dezelfde aanpak nodig.


Herken je dit?

Je gaat op vakantie en de eerste dagen verlopen niet zoals gehoopt.

Je kind, dat een bepaalde routine gewoon is, kan maar geen rust vinden. Thuis slaapt het heel de nacht door en net nu geraakt het niet in slaap en is veel vroeger wakker dan dat je gewend bent.

En de gehoopte rust voor jezelf, laat dus ook even op zich wachten.

Ook overdag moet je rekening houden met bestaande routines en dit vraagt een aanpassing van jouw plannen aan hetgeen je kind aankan of leuk vindt.


Wel, eigenlijk is dit met honden net zo!

Ik ga al verschillende jaren met mijn honden op reis. Ze zijn dus gewoon van eens elders te overnachten of een langere periode van huis te zijn, meestal is dit wel in gezelschap van andere honden en hun mensen.

Dus we waren nu ook weer weg.

Een weekje naar Frankrijk, samen met een vriendin die wel honden gewoon is van kindsbeen af, maar er nu zelf geen heeft.

Zij heeft me weer eens bewust gemaakt van hetgeen ik als 'hondenouder' eigenlijk spontaan doe.

Ik hou ook rekening met de routines van mijn honden, zoals eten en voldoende kunnen rusten.

Het viel me deze keer op (heeft dit te maken met het feit dat mijn honden al wat ouder zijn?) dat ze pas na een aantal dagen hun routine van thuis konden vinden. De eerste dagen waren ze rustelozer dan dat ik van hen gewoon ben.

Ook ik bekijk de uitstappen die we plannen in functie van hen. Waar mogen ze mee binnen, wat is de temperatuur buiten, wat hebben we die dag en de dag voordien al gedaan, ...

Zaken die ik intussen bijna automatisch doe zonder er nog bij stil te staan, maar die voor mijn honden wel belangrijk zijn.

De opmerking kwam dan ook dat ik mijn leven eigenlijk wel aanpas aan dat van mijn honden. En dit klopt ook, al was ik me daar niet heel bewust meer van.

Ik wil als verantwoord 'hondenouder' toezien op het welzijn van mijn honden. Net zoals ik als ouder en nu intussen grootouder altijd toegezien heb en doe op het welzijn van mijn kinderen en kleinkinderen.

Zo zie je maar dat er toch heel wat gelijkenissen zijn tussen kinderen en honden en hoe er mee omgegaan wordt.

Toch door mij! Al weet ik zeker dat ik daar niet alleen in ben.


Voor de meeste onder jullie zit de vakantie er waarschijnlijk op.

Voor mij gelukkig niet, omdat ik ook hier rekening hou met wat mijn honden nodig hebben. Zij aarden niet goed in grote drukte, dus ga ik liever buiten de echte vakantieperiode op reis en staat er dus dit jaar nog iets gepland.


Zie jij de vergelijkingen die ik zie?


Hier nog enkele tips:

  1. Kies een geschikte bestemming

    Kindvriendelijk én hondvriendelijk: Zoek naar bestemmingen waar zowel je kind als je hond zich thuis kunnen voelen. Denk aan campings of vakantiehuizen met omheinde tuinen, accommodaties met speeltuinen voor de kinderen, en wandelroutes of strandlocaties waar honden zijn toegestaan.

    Check de regels: Sommige landen en regio's hebben specifieke regels voor honden, zoals vaccinatie-eisen, muilkorfplicht of quarantaine. Zorg dat je dit van tevoren uitzoekt.

2. Reismiddelen

  • Auto: Reizen met de auto is vaak het meest comfortabel. Zorg dat je kind en hond veilig zijn vastgezet. Voor de hond kan een hondenrek, een bench, een speciale gordel of een reismand nodig zijn. Zorg voor regelmatige pauzes voor beiden, waar ze kunnen eten, drinken en even bewegen.

  • Vliegtuig: Als je met het vliegtuig reist, informeer dan vooraf of de luchtvaartmaatschappij huisdieren toestaat en welke regels gelden.

3. Inpakken voor beiden

  • Voor je kind: Vergeet niet favoriete speeltjes, knuffels, snacks, en praktische spullen zoals luiers, zwemkleding, en zonnecrème.

  • Voor je hond: Neem een vertrouwde mand of dekentje mee, een voer- en drinkbak, genoeg eten voor de reis en het verblijf, speeltjes, riem, poepzakjes, en eventueel medicatie. En vergeet zeker niet hun Europees Paspoort mee te nemen!

4. Dagelijkse routine

  • Ritme aanhouden: Probeer zoveel mogelijk de dagelijkse routine van zowel je kind als je hond te volgen, vooral wat betreft eten en rustmomenten. Een vermoeide hond of een overprikkeld kind kan voor stress zorgen.

  • Beweging en activiteiten: Plan activiteiten waarbij beiden kunnen bewegen. Bijvoorbeeld een wandeling in de natuur of naar een park waar de hond kan rennen en het kind kan spelen.

5. Veiligheid en comfort

  • Zorg voor schaduw en water: Honden kunnen snel oververhit raken, net als kinderen. Zorg altijd voor voldoende schaduwplekken en water, vooral bij warm weer.

  • Houd je hond in de gaten: Niet elke vakantiebestemming is veilig voor honden, vooral in drukke toeristische gebieden of bij waterpartijen. Een lange lijn of draagbare ren kan handig zijn om je hond veilig te houden.

6. Vermaak en ontspanning

  • Speelgoed en spelletjes: Neem voor zowel je kind als je hond vermaak mee, zoals speeltjes, puzzels, of interactieve spelletjes. Op een regenachtige dag kan dit zorgen voor rust en plezier.

  • Kind en hond laten samenwerken: Laat je kind ook betrokken raken bij het verzorgen van de hond. Zo voelen ze zich verantwoordelijk en bouwen ze een sterkere band op.

7. Planning en flexibiliteit

  • Flexibel schema: Plan niet alles te strak. Zowel kinderen als honden kunnen onverwacht moe of chagrijnig worden, dus het is belangrijk om ruimte in je planning te hebben voor rustmomenten.

  • Hondenoppas of opvang: Als je van plan bent om een activiteit te doen waar je hond niet mee naartoe kan, is het verstandig om tijdens je verblijf op zoek te gaan naar een oppas of hondenopvang. Op veel plaatsen is het namelijk niet toegestaan om de hond alleen in de woning of kamer achter te laten. Het is zeker niet aan te raden om je hond de eerste dagen van je verblijf alleen te laten, omdat het voor hem een onbekende omgeving is. Hij zal zich daar waarschijnlijk niet veilig genoeg voelen om zonder begeleiding achter te blijven.

Met de juiste voorbereiding kan een vakantie met zowel hond als kind een geweldige ervaring worden waar iedereen van geniet.

Wil je graag meer weten?

Samen werken aan een betere communicatie tussen je (klein)kind en je hond?

Je kunt mij bereiken via:

Ik help je graag verder!

 
 
 

コメント


Hond en kind gezi(e)n

SCHRIJF JE IN OP DE NIEUWSBRIEF

Je bent ingeschreven voor de nieuwsbrief, uitschrijven kan op elk moment

Raverschootstraat 9

9900 Eeklo
BE0732813422

Even kennismaken?

© 2024 all rights reserved

Template ontwerp door Florette Vervloet

bottom of page