(Klein)kinderen op bezoek: wat kan je helpen
- Marianne
- 4 dagen geleden
- 4 minuten om te lezen

Het is altijd leuk als er (klein)kinderen op bezoek komen bij je thuis. Maar als je één of meerder honden in huis hebt, vraagt dit soms wel wat organisatie om alles goed en veilig te laten verlopen.
Kunnen kinderen op bezoek en jouw honden in huis een fijne tijd hebben? Zeker en vast! Alleen moet je hier wel een plan voor hebben voordat het bezoek doorgaat.
Herken je dit?
Je honden zijn een zekere routine, zonder veel drukte gewoon.
Bezoek vinden ze toch altijd wat spannend.
Zeker als het mensen zijn die ze niet kennen of als het de kleinkinderen zijn die dan ook nog langer dan een dag blijven logeren.
Wel, bij mij is het toch zo!
Als mijn kleindochter geboren werd was het heel spannend voor mijn hond. Alle bestaande routines werden verbroken als zij een dag bij mij verbleef. Op mijn website kan je meer lezen over de struggels die we daarbij gehad hebben.
Intussen verloopt het contact tussen mijn honden en de kleinkinderen goed, maar toch is het belangrijk dat we bepaalde routines aanhouden. Zeker als mijn kleindochter enkele dagen blijft logeren, is dit van groot belang. Het zorgt er voor dat de dagen heel goed en veilig verlopen.
Het is daarbij heel belangrijk van je honden goed te kennen en te weten wat ze spannend vinden als het op kinderen aankomt.
Zo starten wij elke dag van het bezoek met een vast ritueel.
Mijn honden begroeten me 's morgens meestal nogal enthousiast. Ze zijn blij me te zien en durven dan wel eens tegen me op springen. Voor mij is dit geen probleem, maar voor kleine kinderen is dit, vooral als het om grotere honden gaat, niet altijd leuk en veilig.
Dus blijft mijn kleindochter steeds op de 4de laatste trap zitten terwijl ik verder ga. Mijn honden begroeten me zoals ze gewoon zijn en ik stap verder weg van de trap. Intussen kan mijn kleindochter rustig naar beneden komen en gaat ze aan tafel zitten om te ontbijten. De honden krijgen eten terwijl wij eten, waardoor hun focus dan ook volledig daar ligt.
Door de dag met die vaste routine te starten is het leuk voor iedereen en hebben we geen onnodige spanningen die invloed hebben op het verdere verloop van die dag.
Naast routines is management ook heel belangrijk. Het leuke er aan is dat dit ook een deel van heel de routine wordt, waardoor dit voor iedereen kind en hond als 'gewoon' ervaren wordt.
Bij het laatste bezoek van de kinderen en kleinkinderen begon mijn kleindochter plots de leefruimte wat aan te passen. Mijn zoon vroeg waarom ze de zetel aan het verschuiven was en gaf aan dat dit niet nodig was. Ik had echter dadelijk door wat ze van plan was.
Als mijn kleindochter ongestoord met kleine spulletjes wil spelen en de honden dan niet in de buurt wil dan maakte ik een barrière door de zetel een beetje op te schuiven en haar speelkeukentje tussen de kast en de zetel te plaatsen. Hierdoor deel ik mijn leefruimte in 2 delen, een deel voor haar en een deel voor de honden.
Nu ze 5 jaar geworden is heeft ze mijn hulp daarbij schijnbaar niet meer nodig en geeft ze op die manier zelf aan dat ze even ongestoord wil spelen.
Mijn honden zijn die opstelling intussen ook gewoon en kijken er niet meer van op.
Het management dat ik zelf geïnstalleerd heb neemt ze spontaan over.
Kinderen kopiëren dan ook voortdurend ons gedrag.
En dat kopiëren is iets waar we ons heel bewust moeten van zijn.
Kleine kinderen zijn net sponzen. Ze zien iets en doen dit na. Dit zit in vele facetten van ons gedrag en dus ook in de omgang met onze honden. Zo hoorde ik mijn kleindochter mijn honden al regelmatig op identiek dezelfde manier aanspreken dan dat ik dit doe. Soms hilarisch, maar soms ook confronterend toen ik eens mijn geduld verloor met een van mijn honden. Je wordt dadelijk met je neus op de feiten gedrukt door dat toen nog kleine meisje. Maar het maakte me er nog maar eens extra bewust van dat het goede voorbeeld de beste leerschool is.
Wat zijn dus 3 belangrijke pijlers bij het contact tussen kind en hond?
Respecteer de routines en gewoontes van je honden
Hou rekening met de gedragingen van je honden en hun gewoontes en bekijk deze door de ogen van het kind.
Maak een plan op hoe je dit kan aanpakken en hou je daar steeds aan. Dan wordt dit een nieuwe routine die dan weer rust brengt zowel voor het kind als de hond.
2. Management
Ga op zoek naar hoe je het veilig en leuk kan houden als hond en kind
persoonlijke ruimte nodig hebben. Pas waar nodig je indeling van je ruimte
tijdelijk of definitief aan. Zo creëer je rust waar nodig en vermijd je discussies
of ergernis. En leer je je (klein)kind alternatieven om het ook anders aan te pakken.
3. Het goede voorbeeld
Kinderen observeren en imiteren ons zeker de eerste jaren van hun leven heel erg.
Dit is een manier waarop zij leren. Honden doen dit trouwens ook.
Dus wees je bewust van je handelen en besef wat je aan hen overdraagt.
Het goede voorbeeld maakt het zoveel gemakkelijker.
En ga je eens in de fout, verlies je eens je geduld, toon hen dan ook hoe ze dit
kunnen herstellen.
Dus door rekening te houden met bestaande routines, het juiste management in te zetten en het goede voorbeeld te geven blijft het contact tussen kind en hond veilig én leuk! Dat is toch hetgeen wat we allemaal willen.
Wil je graag meer weten?
Samen werken aan een betere communicatie tussen je (klein)kind en je hond?
Je kunt mij bereiken via:
E-mail: marianne@hondenkindgezien.be
Telefoon: 0472 97 87 40
Of vul het contactformulier in op mijn website: www.hondenkindgezien.be
Ik help je graag verder!
Comments